Saltele antiescara
Saltea antiescara sau antidecubit pentru rani escare, ori saltea impotriva escarelor. Salteaua este special conceputa pentru utilizatorii cu risc in dezvoltarea escarelor (ulcere de decubit/presiune) se poate utiliza asezata peste o saltea obisnuita. Salteaua antidecubit electrica pentru escare are presiune variabila, pentru prevenirea ranilor de escara este de tip pneumatic, cu 130 de celule. O pompa de presiune alternanta schimba intr-un ciclu de 10-15 minute diverse parti ale saltelei in care presiunea aerului creste respectiv scade alternativ. Salteaua antiescare permite modificarea punctelor de sprijin ale pacientului imobilizat modificand presiunea de decubit. Se modifica circulatia sanguina si aparitia escarelor. Salteaua antiescare se recomanda pacientilor imobilizati la pat, ajuta la prevenirea leziunilor provocate de presiune si la vindecarea mai rapida in cazul leziunilor deja aparute. Folosind salteaua antiescare bolnavii trebuie miscati periodic la un interval mult mai mare deoarece, prin actiunea directa a saltelei de preluare si modificare a presiunii exercitate pe zona de decubit, se diminueaza conditiile de aparitie a escarelor.
Cauza aparitiei ulcerelor de presiune (escare, ulcere de decubit) este ischemia tesutului provocata de presiunea prelungita asupra venelor si arterelor. Riscul aparitiei escarelor depinde de durata presiunii, cu cat presiunea este de durata indelungata cu atat creste posibiliatea dezvoltarii escarelor. La persoanele sanatoase, presiunea prelungita cauzeaza durere fortand schimbarea pozitiei.
Persoanele imobilizate sau inconstiente nu sunt capabile se elibereze presiunea in mod automat si sa imbunatateasca circulatia sangelui. Ei fac parte din grupul de persoane cu risc ridicat de apariatia escarelor.
Mecanismul patologic al dezvoltarii escarelor: presiunea exercitata pe tesutul moale, o data din partea osului si de cealalta parte de o suprafata dura frecarea corpului pacientului de lenjeriile de pat cand se folosesc tehnici impropii de schimbare a pozitiei pacientului forte laterale de intindere, ce actioneaza direct asupra corpului pacientului.